Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
+36 46 344 454

A Tisza mentén

A TISZA MENTÉN

TÁKOS, CSARODA, PENYIGE, TÚRISTVÁNDI, SZATMÁRCSEKE, PANYOLA

2020-ban már nem indítjuk!

Keretprogram

Indulás Miskolcról 06.00 órakor a Búza téri OMV benzinkútról.

Tákoson a Felső-Tisza-vidék népi építészetének gyöngyszemét, az ún. mezítlábas Notre Dame-ot tekintjük meg. Csarodán a 13. században épült templomba látogatunk. Különlegessége: a falon restaurálásakor talált, mosolygó szenteket ábrázoló freskómaradványok.

Tarpa következik, Rákóczi brigadérosának szülőfaluja, majd olyan helyen vezet az utunk, ahol Petőfi Sándor többször is megfordult, versei közül Nagyar ihlette a legszebbiket, A Tiszát.

Szatmárcseke történelmi emlékhely. Itt írta nemzeti imánkat, a Himnuszt Kölcsey Ferenc. Láthatjuk a híres Csónakos fejfás temetőt, melynek eredetét a mai napig kutatják. Legmagasabb pontján áll Kölcsey Ferenc síremléke.

Túristvándiban a mai napig működőképes vízimalmot csodáljuk meg. Az épületben a vízimalom történetét is elmesélő kiállítást láthatjuk, majd Móricz Zsigmondra emlékezünk.

Penyige méltán híres a Felső-Tiszán dzsungelgyümölcsösökben termő szilváról. Az itt készült lekvár már a múzeumba is bekerült. A Lekváriumban a főzés eszközeit is megtekinthetjük. A százéves parasztházzal szemben kóstolhatunk is a nemes lekvárból.

A helytörténeti gyűjtemény jól tükrözi a szatmári, benne a penyigei parasztember múltbéli életének mindennapjait. Balladás falu, itt született az utolsó históriás népballadánk, amely kilenc kislány tragédiáját dolgozza fel. A temetőben felkeressük az 1905-ös tragédiában elhunyt kislányok sírját is.

Panyolán megnézzük a helyi pálinkafőzdét, s lehetőségünk nyílik megkóstolni a helyi pálinkakülönlegességet, illetve kedvünkre vásárolhatunk is belőle. Hazaérkezés az esti órákban.

A belépődíjak külön fizetendők

Penyige Lekvárium: felnőtt: kb. 200 Ft/fő; nyugdíjas: kb. 100 Ft/fő

Panyolai pálinkakóstolás 2 X 2 cl : kb. 600 Ft/fő

Túristvándi vízimalom: kb. 200 Ft/fő

Tákos templom: kb. 300 Ft/fő

Csaroda templom: felnőtt: kb. 300 Ft/fő; nyugdíjas: kb. 250 Ft/fő

Szatmárcseke, Kölcsey emlékszoba: kb. 400 Ft/fő

A(z) kolombusztours.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévemet betöltött személy vagyok.

A(z) kolombusztours.hu weboldalon a közvetlen linken található Adatkezelési Tájékoztatót és a lenti tájékoztatást elolvastam, megismertem és az abban foglaltakat elfogadom. Személyes adataim a valóságnak megfelelnek, és kijelentem, hogy 16. életévét betöltött személy vagyok.

Az Ön személyes adatait az Ön megrendelésének teljesítése és ajánlataink küldése céljából és egyéb okból dolgozzuk fel. A személyes adatok feldolgozásáról, elsősorban az adatfeldolgozás további céljairól és az adatok EU-n kívülre történő átadásáról és saját jogairól, hozzájárulás visszavonásáról az Adatkezelési Tájékoztatóban találhat további információkat.